![Warsztaty piekarskie W miniony czwartek i piątek, w budynku naszej szkoły unosił się zapach pieczonych bułek, które były efektem udziału uczniów kl. 1- 6 w Projekcie realizowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej i finansowanym przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. W ramach tego projektu realizowane były warsztaty dla uczniów klas 1-6 szkoły podstawowej. Prowadzący […]](https://www.sp-skorzewo.edu.pl/wp-content/uploads/2025/02/tapeta-pieczywo-z-ziarnami-i-klosami-zboza.jpg)
W miniony czwartek i piątek, w budynku naszej szkoły unosił się zapach pieczonych bułek, które były efektem udziału uczniów kl. 1- 6 w Projekcie realizowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej i finansowanym przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
W ramach tego projektu realizowane były warsztaty dla uczniów klas 1-6 szkoły podstawowej. Prowadzący stworzyli przestrzeń piekarską, zaprezentowali: przywieziony ze sobą piec, mieszałkę oraz młynek do mielenia ziarna. Mistrzowie piekarstwa- Państwo Mojzykiewicz z Lubonia, z pedagogicznym talentem, zaznajomili uczniów ze sztuką piekarską, umożliwili także każdemu uczestnikowi własnoręcznie uformować i ozdobić bułeczkę. Podczas warsztatów w przystępny sposób przekazali wiedzę na temat zdrowego żywienia oraz znaczenia produktów zbożowych w codziennej diecie. Dzieci poznały również zboża używane do wypieku chleba. Każde z dzieci otrzymało do wspólnej pracy koszulkę oraz karty pracy.
Zajęcia sprawiły wszystkim wiele przyjemności – za co serdecznie DZIĘKUJEMY !