W miniony czwartek i piątek, w budynku naszej szkoły unosił się zapach pieczonych bułek, które były efektem udziału uczniów kl. 1- 6 w Projekcie realizowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej i finansowanym przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. W ramach tego projektu realizowane były warsztaty dla uczniów klas 1-6 szkoły podstawowej. Prowadzący […]

W miniony czwartek i piątek, w budynku naszej szkoły unosił się zapach pieczonych bułek, które były efektem udziału uczniów kl. 1- 6 w Projekcie realizowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej i finansowanym przez Fundusz Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

W ramach tego projektu realizowane były warsztaty dla uczniów klas 1-6 szkoły podstawowej. Prowadzący stworzyli przestrzeń piekarską, zaprezentowali: przywieziony ze sobą piec, mieszałkę oraz młynek do mielenia ziarna. Mistrzowie piekarstwa- Państwo Mojzykiewicz z Lubonia, z pedagogicznym talentem, zaznajomili uczniów ze sztuką piekarską, umożliwili także każdemu uczestnikowi własnoręcznie uformować i ozdobić bułeczkę. Podczas warsztatów w przystępny sposób przekazali wiedzę na temat zdrowego żywienia oraz znaczenia produktów zbożowych w codziennej diecie. Dzieci poznały również zboża używane do wypieku chleba. Każde z dzieci otrzymało do wspólnej pracy koszulkę oraz karty pracy.

Zajęcia sprawiły wszystkim wiele przyjemności – za co serdecznie DZIĘKUJEMY !

Skip to content